Przez "Zgon" nie wracam :diabelski_usmiech i plyt tez nie sluchalem pelne uzbrojenie krzyzackie kupione dla starszego juniora - niech ma pamiatke z Malborka :diabelski_usmiech
Rejestracja auta - kto moze załatwić formalności?
Zwiń
X
-
Rejestracja auta - kto moze załatwić formalności?
Panowie,
czy wniosek o rejestrację auta i załatwienie wszelkich związanych z tym formalności może wykonać tylko osoba będąca właścicielem auta, czy może to zrobić każdy (posiadając oczywiście upoważnienie)?
Przykładowo: kupię żonie auto i ona będzie wpisana do Umowy jako kupujący, ale ja będę chciał załatwić wszelkie formalności bez obecności żony - załatwię sprawę sam?
-
-
Kazdy gdy udzieli mu sie pelnomocnitwa. W ramach najblizszej rodziny jest ono bezplatne, inaczej chyba 17zl platne w kasie najczesciej miasta(gminy).
Zona musi napisac na Ciebie, pelnomocnictwo do spraw zwiazanych z rej auta, w tym ubezpieczenia samochodu, podajac Twoje dane typu nr dowodu tozsamosci, pesel.
Komentarz
-
-
Gość
Komentarz
-
Zamieszczone przez Golas27wystarczy upowaznienie od wspolwlasciciela, przynajmniej jak tak dawno temu zalatwialem u nas.O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KuRcZaKjaSa jak to jest w przypadku 2 właścicieli Obojętnie który będzie rejestrował auto czy muszą być oboje. W umowie jestem ja i moja dziewczyna, rejestrować chcę ja bo ona jest na wyjeździe.
Komentarz
-
-
U mnie jeszcze chcieli ksero dowodu osobistego osoby upoważniającej.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KuRcZaKjaSa jak to jest w przypadku 2 właścicieli Obojętnie który będzie rejestrował auto czy muszą być oboje. W umowie jestem ja i moja dziewczyna, rejestrować chcę ja bo ona jest na wyjeździe.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KuRcZaKjaSa jeszcze jedno pytanie. Czy jak sprzedałem auto to muszę to gdzieś zgłosić? Się pytam bo poraz pierwszy sprzedałem auto i jeszcze tego nie przerabiałem
2. Twój ubezpieczyciel - na wszelki wypadek lepiej zgłosićO2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo
Komentarz
-
-
Sprzedawca idzie do WK i tam nie wiem czy umowa jest kserowana czy tylko wypisuje sie wniosek o zbyciu pojazdu, pokazuje do wgladu umowe i mozna ja w zasadzie wywalic.
A kupujacy kupil na 1 osobe, a potem dopisal druga i taka umowe przedstawil w WK.
W zasadzie przeciez zawsze mogla kupic jedna osoba, a potem ta osoba podarowac polowe zonie/mezowi. Tylko, ze tu darowizne trzeba niby zglosic :roll:
Komentarz
-
-
Maicroft, to chyba zależy od urzędu czy umowa ma być załączona czy tylko do wglądu, tak jak z ubezpieczeniem. Jak 2 lata temu auto sprzedawałem to w WK mi powiedzieli, że mam przyjść z kopią umowy i pisemnym potwierdzeniem zgłoszenia sprzedaży do ubezpieczyciela. Poszedłem do Compensy i tam też sobie kserowali umowę, więc ogólnie w Częstochowie papierologia jak się patrzy :roll:
Komentarz
-
-
Z drugiej strony jak sprzedaje auto, to malo mnie obchodzi kto go kupi.
Przyjezdza daje kase, piszemy umowe w zasadzie tylko po to abym mogl to wyrejestrowac ze swojej osoby i tyle. Czy kupi to obcokrajowiec, czy rodak, czy slup, to mnie to nie interesuje.
Przeciez nawet jak ktos dowod osobisty pokaze, to jaka ja mam pewnosc, ze to jest legalny dowod :?
Komentarz
-
Komentarz